همه‌ی آن‌چه که باید راجع به معایب و مزایای هواسازها بدانید

هواسازها را می توان مجرای کانالی سیستم های تهویه مطبوع دانست. در واقع، این سیستم ها با استفاده از کانال خود (در برخی از مدل ها بدون کانال) هوای برگشتی از محیط (Indoor) را با هوای دریافتی از محیط بیرون از ساختمان (Outdoor) میکس کرده، سرمایش یا گرمایش نموده و پس از تصفیه و فیلتراسیون به محیط انتقال می دهند.

این سیستم ها، بخشی از سیستم تهویه مطبوع ساختمان های بزرگ صنعتی و تجاری و مراکز عمومی، و آپارتمان ها و ساختمان های کوچک مسکونی هستند. استفاده از سیستم های تهویه مطبوع حتی در ابتدایی ترین شکل آن می تواند مبین اهمیت این تکنولوژی باشد. بادگیرهایی که از دیرباز در ایران و برخی نقاط جهان استفاده می شده است مثالی واضح و پررنگ از این حقیقت است، که بشر همواره به دنبال ایجاد سیستمی مناسب برای سرمایش، گرمایش و تهویه هوای محیط زندگی و فعالیت های خود بوده است.

اما هواسازها چیستند و چه مزایایی دارند؟ در مورد چیستی دستگاه هواساز می توانید به مقالات مربوطه در سایت مراجعه فرمائید. اما در این مبحث می خواهیم به بعد دوم این پرسش پرداخته و مزایای دستگاه های هواساز را مورد مطالعه قرار دهیم.

مزایای هواسازها

هواسازها دارای تنوع بالایی برای خریداران و کاربران هستند. چه از لحاظ ابعادی و ظرفیتی، چه از نظر اجزای سازنده و نوع و کیفیت آن ها و چه حتی از نظر کارایی و نحوه عملکرد می توان رنج وسیعی از هواسازها را برشمرد. علاوه بر آن، برخی از تولید کنندگان امکان طراحی و تولید سیستم های سفارشی مطابق نیاز و میل کاربران را نیز ارائه می دهند که می تواند موید پیشرفت و کارآمدی این سیستم ها باشد.

اما دلیل این همه استقبال از هواسازها در چیست؟ علت را باید در مزایایی که این سیستم ها در اختیار کاربران قرار می دهند جست و جو کرد. مزایایی از قبیل:

   قابلیت استفاده از سیستم های هوشمند کنترلینگ (Smart Controlling Systems)

این قابلیت می تواند جنبه های مثبت بسیار زیادی داشته باشد. این سیستم که بدون نیاز به اپراتور و تنها توسط برنامه ریزی دوره ای (Programming) عمل نموده و قابلیت ماینتورینگ و کنترل از راه دور توسط ریموت کنترل را دارد، قادر است بر اساس پارامترهایی نظیر درجه حرارت، درصد رطوبت نسبی موجود در هوای محیط، سرمایش و گرمایش فصلی، میزان آلاینده های سیال در جریان هوا، و حتی تعداد افراد حاضر در محیط و … عمل نماید.

در حقیقت استفاده از سیستم های هوشمند کنترلی در دستگاه های هواساز می تواند به خودی خود مزایای قابل ملاحظه ای داشته باشد که عبارتند از:

کنترل اتوماتیک دستگاه هواساز در طول شبانه روز بدون نیاز به اپراتور

    صرفه جویی در مصرف انرژی

    کاهش قابل ملاحظه هزینه های عملکردی، انرژی و تعمیراتی و …

    تطبیق پذیری و انعطاف پذیری بالای سیستم طی تغییرات فصلی

    افزایش محسوس راندمان دستگاه هواساز

    بهبود کیفیت جریان هوای خروجی از سیستم

    و …

    قیمت اولیه و هزینه های عملکردی مناسب نسبت به سایر سیستم های تهویه مطبوع

علیرغم اینکه سیستم های هواساز دارای راندمان فوق العاده ای (حتی 96 درصد) می باشند، اما از لحاظ قیمت خرید دارای رنج بهای بسیار مناسبی بوده و می توانند گزینه ایده آلی برای صنایع و ساختمان های مسکونی باشند. دلیل این قیمت مناسب نیز استفاده از مکانیسم عملکرد ساده و استراکچر نسبتاً ابتدایی در طراحی و ساخت هواسازها می باشد.

مصرف انرژی پایین نسبت به سایر سیستم های تهویه مطبوع

با توجه به اینکه در طراحی و ساخت دستگاه های هواساز از تجهیزات پر مصرفی همچون کمپرسورها استفاده نشده است، میزان مصرف برق و هزینه های مربوط به آن، به مراتب پایین تر از سیستم های تهویه مطبوع دیگر است. همچنین، بهره مندی از سیستم های هوشمند کنترلی در هواسازها نیز توانسته است روی کاهش مصرف انرژی این دستگاه ها مثمر ثمر باشد.

قابلیت تهویه مطبوع فضاهای بزرگ

دستگاه های هواساز از جمله سیستم هایی هستند که می توانند پاسخگوی نیاز فضاهای بسیار بزرگی اعم از:

    تالارها و مساجد

    رستوران ها و غذاخوری ها

    سوله های بزرگ صنعتی

    ادارات و ساختمان های تجاری و پاساژها

    ساختمان های عمومی

    فروشگاه های بزرگ نظیر هایپر مارکت ها

    بیمارستان ها

    ساختمان های دولتی مثل بانک ها و …

باشند. این قابلیت از آنجا نشأت می گیرد که در طراحی هواسازها محددودیت ظرفیتی و ابعادی وجود ندارد. برخی از مدل های هواسازها تا چندین متر طول داشته و می توانند آپارتمان های چندین واحده و ساختمان ها و سالن های بسیار بزرگ را نیز تحت پوشش قرار دهند.

راندمان فوق العاده بالا

راندمان بسیار بالا در هواسازهای گرماسرد

راندمان عملکرد هر سیستمی می تواند موید نحوه عملکرد آن سیستم باشد. بازدهی عملکرد بالای 90 درصد در اکثر هواسازها، و در برخی از آن ها حدود 96 درصد افیشنسی، می تواند مبین این حقیقت باشد که میزان اتلاف انرژی و آب در سیستم های هواساز به مراتب پایین بوده و عملیات انتقال حرارت، تریتینگ و … در شرایط مطلوب و ایده آلی صورت می پذیرد.

سهولت در نصب، تعمیرات و نگهداری

 هواسازها اغلب به سهولت قابل نصب هستند. مدل های خانگی یا آپارتمانی این سیستم ها را می توان بدون نیاز به کانال کشی در آپارتمان ها و ساختمان های مسکونی نصب نمود. همچنین، تعمیرات و هزینه های مربوط به آن نیز بسیار آسان و پایین بوده و اغلب قطعات یدکی این سیستم ها در هر نقطه از کشور قابل دسترسی است.

نوع فیلترهای به کار رفته در سیستم هواسازها نیز می تواند به سهولت طبق نظر کاربر انتخاب شده و در صورت نیاز تعویض گردد. مورد دیگر نیز، سهولت در استفاده از دستگاه های هواساز است. همان طور که عنوان گردید، قابلیت برنامه ریزی و کنترل هوشمند به کاربران درجه آزادی و رفاه بیشتری قائل شده و استفاده از هواسازها را آسان تر نموده است.

عدم کاهش میزان فشار آب طی عملکرد سیستم در ساختمان، به ویژه در ساختمان های چندین واحدی، عدم اشغال فضای خانه، تمیزکاری و سرویس های دوره ای آسان، ایمنی فوق العاده سیستم به دلیل استفاده از حداقل سیستم های الکتریکی، تولید جریان هوای تمیز و تازه علاوه بر سرمایش و گرمایش، و فاکتورهایی از این دست نیز می توانند آسایش بالای هواسازها را نشان دهند.

جستجوی مطالب