راهنمای خرید داکت اسپلیت

امروزه با افزایش روند ساخت و ساز در شهر ها و پیشرفت تکنولوژی، سیستم های نوینی در زمینه های مختلف برای منازل طراحی گردیده اند. یکی از نوآوری هایی که امروزه در زمینه تهویه مطبوع ساختمان ها استفاده میشودسیستم داکت اسپلیت می باشد. اگر میخواهید داکت اسپلیت را بشناسید یا در مورد خرید آن تصمیم گیری کنید، این مقاله را از دست ندهید.

داکت اسپلیت (کولرگازی کانالی) نوعی از سیستم های تهویه مطبوع  حجم ثابت-یک منطقه ای دو تکه میباشد، این سیستم همانند اسپلیت دیواری از یک واحد داخلی (هواساز) و یک واحد خارجی (کندانسور+کمپرسور) تشکیل شده است که توسط لوله های مسی به یکدیگر متصل میشوند. یونیت خارجی وظیفه خنک کردن مبرد و یونیت داخلی وظیفه هوادهی را بر عهده دارند که در این سیستم هوای داخل محیط در یک سیکل بسته وارد هواساز داخلی شده و پس از خنک شدن مجددا به محیط باز میگردد. (هواساز باید داخل محیط نصب گردد.)

عملکرد سرمایش و گرمایش در دستگاه داکت اسپیلت کاملا مشابه سیستم کولرگازی و اسپیلت ها بوده و توسط کمپرسور (با مصرف برق) انجام میشود. در کشور ایران برای گرمایش داکت اسپلیت از کویل آب گرم نیز استفاده می شود. آب گرم داخل این کویل توسط پکیج گرمایشی دیواری – زمینی یا موتورخانه مرکزی (دیگ و مشعل) تامین می شود. دلیل استفاده از کویل آبگرم برای گرمایش، هزینه کمتر گاز مصرفی در مقایسه با برق مصرفی دستگاه در فصل زمستان می باشد.

معایب استفاده از کویل گرمایشی:

    تولید صدای بیشتر توسط دستگاه بدلیل وجود مانع در مسیر هوای خروجی

    هوادهی نصف مدل استاندارد بدلیل وجود مانع در خروجی

نوع دیگری از سیستم گرمایشی در داکت اسپلیت ها، کوره هوای گرم گازی بصورت جزئی از سیستم می باشد. که در این سیستم، سرمایش از طریق کمپرسور (واحد بیرونی) و گرمایش از طریق هیتر گازی (الحاقی به یونیت داخلی) تامین میشود. این سیستم ضعف گرمایش از طریق کویل آب گرم را ندارد.

در صورتیکه شما برای تامین گرمایش فضای خود داکت اسپلیت را جایگزین رادیاتور کرده اید با خبر باشید که با قطع برق، سیستم گرمایشی شما دیگر کاری از پیش نمیبرد. در واقع مزیت گرمایش رادیاتور نسبت به گرمایش داکت اسپلیت کارکرد آن تا ساعت ها حتی در صورت قطع برق می باشد.

در داکت اسپلیت های سقفی، امکان لوله‌کشی در متراژ های بالای ۱۵ متر در ارتفاع نیز فراهم است (ظرفیت بالای ۳ تن) بدین معنی که اگر فاصله بین بخش داخلی و بخش خارجی داکت اسپلیت از نظر ارتفاع حتی بیشتر از ۱۵ تا ۲۰ متر نیز برسد این امکان فراهم است که بدون افت راندمان دستگاه، لوله‌کشی مناسبی انجام گیرد. هر دستگاه (برند و ظرفیت) سایز لوله کشی مخصوص به خود را داشته و معمولا دستگاه های مختلف صد در صد جایگزین یکدیگر نمیشوند.

    بنابراین اگر شما ساختمانی دارید که نوساز بوده و سازنده اقدام به لوله کشی و کانال کشی برای آن نموده است، حتما قبل از خرید دستگاه، از سایز های لوله کشی، ابعاد کانال دستگاه و در صورت امکان برند طرف قرارداد اولیه مطلع شوید.

در اغلب موارد از کانالهای کولر آبی نمیتوان جهت نصب داکت اسپلیت استفاده کرد و در صورت نیاز مبرم به این کار باید درخواست بازدید حضوری توسط کارشناسان برند مربوطه را بدهید. دلیل اصلی این امر، ضرورت نصب هواساز در محیط داخل بوده در صورتیکه یونیت کولر آبی در فضای بیرون نصب می شود. موضوع مهم دیگر وجود سقف کاذب یا امکانی برای عبور کانالهای هوا (داکت) می باشد. نکته اینکه در سبک معماری جدید برخی از فضاهای تجاری، داکت های مربوط به سیستم تهویه مطبوع بصورت روکار می باشند.

ظرفیت های داکت اسپلیت مناسب با متراژ منزل شما

    ۲۴۰۰۰یا ۲تن مناسب برای متراژ تا ۶۰ متر

    ۳۰۰۰۰یا ۲٫۵تن مناسب برای متراژ تا۸۰ متر

    ۳۶۰۰۰یا ۳تن مناسب برای متراژ تا ۱۰۰ متر

    ۴۲۰۰۰یا ۳٫۵تن مناسب برای متراژ تا ۱۲۰ متر

    ۴۸۰۰۰یا ۴ تن مناسب برای متراژ تا ۱۳۰ متر

    ۶۰۰۰۰یا ۵تن مناسب برای متراژ تا ۱۷۰ متر

کارکرد داکت اسپلیت ها در ظرفیت های کمتر از ۳ تن با برق تک فاز بوده و در ظرفیت های بالاتر معمولا از برق سه فاز استفاده می کنند. کمپرسور که حکم قلب این سیستم را دارد خود مبحث بسیار پیچیده ای است ولی به دو نکته مهم در این زمینه که در انتخاب شما تاثیر گذار است در اینجا اشاره می کنیم.

    کمپرسور معمولی یا اینورتر: کمپرسور های اینورتر تکنولوژی جدید تری از کمپرسور های معمولی یا on/off دارند. این سیستم با عملکرد نوسانی، میزان مصرف برق کمپرسور را تا ۵۰ درصد کاهش میدهد.

    گاز مبرد R22 یا R410 : مبرد R410 نسبت به R22 رقیق تر بوده و برای تراکم نیاز به توان کمتری دارد. بنابراین دستگاه های دارای گاز ۴۱۰ کم مصرف تر هستند. نکته منفی در این زمینه دمای کارکرد این گاز بوده که بدلیل نقطه جوش پایین تر برای مناطق با دمای بالاتر از ۴۶ درجه مناسب نیست.

کلام نهایی : برای خرید داکت اسپلیت به این موارد توجه کنید

در  صورتیکه کانال کشی و لوله کشی مسی برای شما انجام شده است برند مورد نظرتان را انتخاب کرده و مابقی را به کارشناسان مربوطه بسپارید.

در  غیر اینصورت :

۱- برند مورد نظرتان را با توجه به امکانات و قابلیت های دستگاه انتخاب کنید.

۲- ظرفیت دستگاه را متناسب با متراژ، موقعیت و کاربری محل مورد نظر انتخاب کنید.

(میتوانید از مشاوره تلفنی یا حضوری در این زمینه استفاده کنید)

۳- سیستم گرمایشی خود را متناسب با انتظارتان از دستگاه انتخاب کنید.

(گرمایش خود دستگاه – کویل آبگرم – سیستم های گاز سوز – رادیاتور بصورت مجزا)

۴- با توجه به میزان ساعات کارکرد، دستگاه کم مصرف یا معمولی را انتخاب کنید.

(دستگاه های کم مصرف تا ۵۰ درصد برق کمتری نسبت به دستگاه های معمولی مصرف می کنند ولی هزینه خرید اولیه آنها تا ۳۰ درصد بالاتر می باشد. )

۵-اقدام به تهیه نقشه محل جهت اجرای لوله کشی و کانال کشی توسط خدمات و پشتیبانی برند مورد نظرتان نمایید.

(لوله کشی و کانال کشی توسط خدمات برند مورد نظر انجام می شود.)

جستجوی مطالب