تعمیر و نگهداری موتورخانه های صنعتی و خانگی

هر موتورخانه گرمایشی یا سرمایشی، بعد از نصب، راه اندازی و استقرار، نیاز به تعمیر و نگهداری دارد. تعمیر و نگهداری موتورخانه از چک کردن فشار و دمای اجزای موتورخانه گرفته تا تعویض و تعمیر یک بویلر را شامل می‌شود. برای موتورخانه‌هایی با ظرفیت بالاتر که معمولا برای مجموعه‌های مختلف مسکونی .تجاری، اداری، تفریحی و صنعتی استفاده می‌شود، معمولا برای تعمیر و نگهداری از آن، فرد آشنا به امور تاسیساتی به صورت مقیم همیشه در محل حاضر است تا در صورت وقوع هر نوع مشکل، بتواند آن را مدیریت کند. در مورد موتورخانه‌های کوچک منازل، معمولا تعمیر و نگهداری با جزئیات کمتری همراه است و معمولا تکنسین تاسیساتی یا تعمیر کار، برای تعمیر یا تعویض یک قطعه در محل حضور پیدا می کند.

بعد از بازدید و سرویس موتورخانه، اولویت های تعمیر و نگهداری مشخص و به روز می شوند و می توان بر اساس این اولویت ها اقدام کرد. به طور کلی تعمیر و نگهداری از تجهیزات موتورخانه اگر در زمان مناسب و بعد از سرویس های دوره ای منظم، انجام شود، باعث کاهش هزینه کلی سیستم موتورخانه در بلندمدت می شود. چراکه با سرویس و تعمیر تجهیزات در بهترین زمان، عمر مفید سیستم ارتقا پیدا کرده و نیاز به تعویض آنها که هزینه اولیه زیادی را به بار می آورد، کمتر می شود.

تعمیر و نگهداری از موتورخانه فعالیت های متنوعی را شامل می شود. از جمله آن می توان به موارد زیر اشاره کرد:

    تعمیر و نگهداری پمپ

    تعمیر و نگهداری مشعل

تنظیم شیر برقی مشعل گازی

    تعمیر و نگهداری منبع دوجداره

    نگهداری سیستم لوله کشی موتورخانه

    عایقکاری منبع و لوله ها

    سرویس و تعویض فلکه

    تعویض شیر فلکه موتورخانه

    نحوه استقرار ديگ و ساير ملحقات آن در موتورخانه، در صورتي كه شامل چند ديگ باشد، به گونه ای باشد که قسمت جلوي آن ها در يك خط قرار گيرد و اختلاف طول آن ها بايستی در انتها باشد.

درصورتي كه مدل ديگ موتورخانه، تعداد پره ها و يا ظرفيت حرارتي در ديگ هاي چدني در جایی مناسب كاملاً مشخص شده باشد، نيازي به نوشتن ابعاد نيست. اما در مورد ديگ هاي فولادي بایستی حتماً نسبت به نوشتن دقیق ابعاد اقدام کرد.

توجه شود که فاصله بين دو ديگ نبايد از 1 متر كمتر باشد. همچنين نیاز است که حداقل 1 متر جلوی دیگ، جهت انجام تعميرات فضا وجود داشته باشد.

بین سقف ديگ تا سقف موتورخانه بایستی فاصله ای ایمن وجود داشته باشد و نبايد كمتر از 1 متر باشد.

هنگامي كه بيش از يك ديگ آبگرم در موتورخانه مورد استفاده قرار می گیرد، برای متعادل سازی فشار داخل ديگ ها با يكديگر، بايد اتصال بین ديگ ها به شکل مستقیم از طريق لوله اي از بالا انجام شود، به صورتي كه لوله هر انشعاب با سطح آب داخل ديگ ها در تماس مستقيم تماس باشد. قطر اين لوله كه به آن لوله متعادل كننده آب گفته مي شود، بر اساس جداول مندرج در استاندارد ملي 16000 به دست مي آيد.

در صورتی که در موتورخانه از چند ديگ استفاده می شود، بهتر است برای هر دیگ، از دودكش هاي جداگانه ای استفاده شود. در صورت استفاده از دودكش مشترك پیشنهاد مي شود که از الگوي مندرج در استاندارد ملی براي طراحي دودكش مشترك استفاده كرد.

قرارگیری ساير تجهيزات موتورخانه در مقابل و يا پشت ديگ ها بايد به گونه اي باشد كه عمليات تعمير و تعويض به راحتي انجام گیرد.

تنظيم شعله حتماً بايد به صورتی انجام شود كه شعله به انتهاي دیگ برخورد نکند.

پيشنهاد مي شود سطوح آتشخوار تميز نگه داشته شوند.

پيشنهاد مي شود نسبت به رسوب زدايي بخشي از ديگ كه در مجاورت آب است، اقدام شود.

از قرارگیری، نصب و مونتاژ درست ديگ اطمينان حاصل شود.

از صحت عملكرد ترموستات اطمينان حاصل شود. با مقايسه ترموستات ديگ و پمـپ، مي توان از درستی عملكـرد آن اطمينان حاصل كرد.

جستجوی مطالب